Yoan Mudry – Économie Libidinale

Vernissage jeudi 19 septembre, 18h
Expositiondu du 20 septembre au 24 octobre 2013
Opening: Thursday 19th September, 6pm
On view: 20th September to 24th October 2013

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Un peu moins d’un an maintenant qu’à défaut d’être poli, je fais lentement sa connaissance. Une expérience agréable à travers laquelle j’entrevois sa manière de manipuler avec précision un flux continu d’images, toutes ramenées à une valeur 0. Aucun piédestal n’est accordé à l’une d’entre-elles. Aucune gloire n’est accordée à ses aînés. Nous en resterons à l’accolade affectueuse réservée aux amis de longue date.
“La bonne cuisine, ce peut-être une dinde bouillie, une langouste cuite au dernier moment ou un bol de pâtes tombant à pic.”

Citation modifiée de Paul Bocuse

Nous sommes mi-Juin, il fait une chaleur écrasante. Je viens lui rendre visite dans son atelier au bord du Rhône. T-shirt Stateless et short de basket couvrant la quasi totalité de ses jambes, il m’accueille avec un sourire.
Derridex, Dialog mit der Marbriers, The reason why Geneva will fly higher, Milk-toast côtoient quelques toiles encore inachevées sur le mur principal de son atelier. Ralph échappé des Simpsons, un doigt profondément enfoncé dans une narine nous contemple. Je me laisse perdre dans différents orifices béants laissant parfois apparaître des images familières tout en buvant quelques bières.
Il m’invite à manger chez lui le soir-même afin d’approfondir notre discussion.
Je décline une nouvelle fois.
Nathaniel Monjaret————

 

One day we’ll dine together
I’d always heard talk about the pizza nights at Yoan’s place and I systematically turned down all his invitations for no particular reason. My refusals were always impossible to define, and even more difficult to justify. I can’t even explain them to myself. Between a deft game of seduction and a piling up of absurd or inappropriate situations.
After nearly a year now of failing to be polite, I slowly get to know him. An agreeable experience through which I sense how he precisely manipulates a continuous flux of images, all brought together on level ground. Not one of the images is put on a pedestal at the detriment of another. No glory is given to his artistic predecessors. We hug the hug of a bunch of old friends.
“Good cooking could be a boiled turkey, a lobster cooked at the last minute or a bowl of pasta served up at just the right moment.”
Quote modified from Paul Bocuse
It’s mid-June and the heat is oppressive. I stop by to visit him at his workshop along the Rhône. In a Stateless t-shirt and basketball shorts practically covering up the whole of his legs, he greets me with a smile.
Derridex, Dialog mit der Marbriers, The reason why Geneva will fly higher, Milk-toast stand alongside unfinished canvasses on the main wall of his workshop. Ralph, escaped from the Simpsons, considers us with a finger dug deep into his nostril. I lose myself in various gaping orifices, familiar images sometimes appearing from within, all while drinking a few beers.
He invites me to eat at his place that same night to go deeper in our discussion.
I turn him down yet again.
Nathaniel Monjaret